În ziua de azi, este greu ca cineva să ofere un cuvânt prietenesc aproapelui său, lăudându-i realizările și recunoscându-i calitățile.
A lăuda este pentru mulți o atitudine exagerată și chiar inutilă, capabilă ”să strice” o persoană, crescându-i excesiv eul. Dar oare este așa?
O laudă este definită ca o înălțare a calităților cuiva, calități înnăscute sau dobândite prin efort. Pentru cei care gândesc așa, nu este o problemă să laude, pentru că recunosc realizările și calitățile celeilalte persoane.
Totuși, ea are avantajele și dezavantajele ei și în consecință trebuie să știi să le folosești la momentul potrivit.
Avantaje
Lauda crește stima de sine, promovează integrarea individului într-un grup sau context. Crează și întărește legături, pentru că contribuie la coeziunea relațiilor dintre cupluri, prieteni, grupuri de lucru, etc.
Servește ca un instrument educațional, ajutând la schimbările personale și profesionale de comportament.
Lăudarea calităților individului, îl poate motiva să continue și să creadă în potențialul lui.
Dezavantaje
Lăudarea constantă a cuiva poate să nu contribuie la progresul său. Pe de altă parte, dacă este lăudat frecvent, trebuie să se aibă în vedere adevăratele intenții ale celeilalte persoane.
”Mai bine o mustrare pe faţă, decât o dragoste ascunsă!”- Proverbe 27:5
Cu toate acestea, recunoașterea unei intenții rele într-o laudă nu este ușoară, dar este posibilă în cazul în care eul este controlat.
Cum să lauzi
Nu amâna lauda ta, pentru că nu va fi primită cu aceeași putere, nici cu aceeași percepție. Exprimă bine comportamentul, competența sau atitudinea atunci când lauzi pe cineva. Complimentul trebuie să fie specific în privința unei anumite sarcini, rostește numele celui lăudat ca să intensifici momentul. Laudă într-un mod spontan și fără să fii exagerat, pentru că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să fii sincer și lauda ta să fie naturală și adevărată.
Mulți descriu lauda ca un pas crucial într-un mediu de afaceri, în cadrul unei relații profesionale și mai presus de toate în relațiile personale.
Iubirea față de semen
În fiecare miercuri în Centrele de Ajutor din țară este realizată o slujbă la care participanții învață să dezvolte o relație personală cu Dumnezeu și să dezvolte iubirea față de semen. Participă și tu, miercurea la ora 19:30 la Catedrala Credinței- Șos. Fundeni nr. 11 sau la un CdA mai apropiat
Leave A Comment