Ţigările ucid
„Fumatul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur“, „Fumatul poate ucide“ .Astfel de mesaje au tot emis avertismente în lumea întreagă însă au ele vre-un efect?
În ciuda pictogramelor de „coşmar“ şi a avertizărilor de pe pachetele de ţigări, romånii continuă să fumeze. Nici măcar majorarea, în etape, a preţului ţigărilor nu i-a determinat pe fumători să renunţe la acest viciu. Mai puţin statisticile privind efectul tutunului asupra stării de sănătate i-ar putea face să nu mai pună ţigara în gură.
Pånă şi unii pneumologi au ajuns la concluzia că „fumătorii se pot lăsa de fumat numai dacă au voinţă“. Mai exact, ca fumător, spui: „De astăzi renunţ la acest viciu. Şi te ţii de cuvånt“. Societatea Romånă de Pneumologie îşi face datoria avertizånd fumătorii că „la fiecare 15 minute un romån moare din cauza fumatului“. Aproximativ 70% dintre romånii care decedează ca urmare a fumatului au vårste între 35 şi 69 de ani. În lume, la fiecare opt secunde se înregistrează un deces cauzat de fumat. Pneumologii atrag atenţia că, de la un an la altul, tot mai mulţi fumători romåni se îmbolnăvesc de cancer.
„În Romånia, incidenţa cancerului cauzat de fumat creşte îngrijorător. Numai în 2009 în ţara noastră au murit 33.000 de oameni din cauza unor afecţiuni provocate de fumat“, a declarat, vicepreşedintele Societăţii Romåne de Pneumologie, Miron Bogdan.
Este clar că fumătorii nu ţin cont cåt cheltuiesc, lunar, pentru a-şi satisface viciul. Pentru aceştia important este să aibă ţigări, chiar dacă trebuie „să strångă cureaua“ în altă parte. Un calcul simplu arată că un fumător, care consumă în fiecare zi un pachet, cheltuieşte, lunar, pe ţigări aproximativ 300 de lei.
Miron Bogdan a afirmat că există fumători care au renunţat la ţigări chiar şi de două ori, numai că, în lipsa unui sprijin medical de specialitate, reiau viciul. În opinia acestuia, „fumatul nu înseamnă numai dependenţă psihocomportamentală, ci şi una biologică, din cauza căreia persoana se simte depăşită în lupta cu renunţarea şi de cele mai multe ori cedează în faţa acestei boli“.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în Romånia, 37,6% dintre bărbaţi şi 12,5% dintre femei fumează. În acelaşi timp, într-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în secolul XXI, un miliard de oameni îşi vor pierde viaţa din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.
Sursa: Curentul
Deixe o seu comentário