Condusul iarna
Este esenţial să ştim cum trebuie să conducem autoturismul în acest anotimp capricios. Iarna este cel mai periculos anotimp, aşa că trebuie să ştim cum trebuie să ne comportăm la volan.
Iarna este anotimpul cu cele mai multe accidente, de multe ori cauzate de neatenţia şoferilor sau chiar şi de nepăsarea şi greşelile autorităţilor. Totuşi nu putem neglija responsabilitatea participanţilor la trafic.Aşa că v-am făcut o listă cu sfaturi extrem de utile, sfaturi care au rolul de a disciplina participanţii la trafic.
Vizibilitatea: Maşina trebuie curăţată de zăpadă, gheaţă sau alte impurităţi. Este necesar să curăţăm toate geamurile, luneta, parbrizul şi farurile. Este important atât pentru noi, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Nu uitaţi să folosiţi dezaburirea. Vă sugerăm o dezaburire completă înainte de a vă încadra în trafic.
Folosirea luminilor de întâlnire: Este decretată prin lege, deci este obligatorie. Este indispensabilă folosirea luminilor de întâlnire pe timp de ninsoare, deoarece acestea ne ajută să fim văzuţi mai repede şi mai uşor de ceilalţi şoferi.
Viteza: Dacă drumul este înzăpezit, aderenţa anvelopelor poate scădea până la 30% faţă de normal. Este important să menţinem o viteză raportată la condiţiile carosabilului. Nu acceleraţi brusc, acest lucru poate duce la ruperea de aderenţă, deci maşina poate derapa lateral. De asemenea, sugerăm sa folosiţi treptele superioare pentru a reduce cuplul transmis roţilor.
Frânarea: Pe cât posibil evitaţi frânarea în curbe. Iarna este sugerat să frânăm înaintea curbelor sau doar pe porţiuni drepte de drum. De asemenea evitaţi frânarea bruscă. Aceasta poate rezulta într-o ieşire din decor. Dacă sunteţi obligat să frânaţi, treceţi într-o treaptă inferioară şi apăsaţi sistematic pe pedala de frână, ţinând ambreiajul apăsat.
Manevrele bruşte: Evitaţi să faceţi manevre bruşte de ocolire, depaşiri sau schimbări de banda. Aceste mişcări pot duce la intrarea maşinii în balans, deci la o scădere drastică a stabilităţii şi a aderenţei.
Distanţa: Este extrem de important să păstrăm o distanţă cât mai sigură faţă de ceilalţi. Sugerăm o distanţă dublă faţă de cea folosită în mod normal pe timp de vară.
Dacă totuşi pierdeţi aderenţa, vă sugerăm să viraţi un sfert de volan în direcţia opusa derapării. Este important să vă păstraţi calmul şi să nu vă panicaţi.
1 comentário
ioana 15 ianuarie 2011 la 6:42
va apre
ciez pt tot ceea ce faceti.