Ce trebuie să faci dacă ești depistat pozitiv cu Covid-19 sau dacă ai suspiciuni
-► Situația 1: CAZ SUSPECT – Există simptomatologie de infecție respiratorie sau alte semne descrise.
”Rămânem acasă în izolare din momentul în care recunoaștem simptomele descrise! Sunăm la medicul de familie și îl informăm despre starea medicală.
Anunțăm DSPMB urgent prin e-mail ( epidemiologie@dspb.ro) sau telefonic la nr. unic 0219462.
Așteptăm să vină Ambulanță trimisă de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2.
DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligați să stăm izolați la domiciliu sau la altă adresa declarată.
Dacă starea de sănătate se agravează, sunăm 112, pentru consult medical și eventuală internare.
Dacă rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului. Această prezentare la spital, se face apelând la 112( de către DSPMB/pacient), menționând Decizia primită de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomandă izolare în spital/la domiciliu/într o altă locație în funcție de rezultatele evaluării. DSPMB va emite o decizie care să cuprindă recomandarea medicului cu perioada de izolare, în baza căreia pacientul va putea primi concediul medical.
Atenție! Măsură izolării încetează la dată confirmării persoanei că fiind vindecată pe baza examinărilor clinice și paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există!
Dacă rezultatul testării este negativ, atunci, de la dată primirii rezultatului, Decizia de izolare la domiciliu își pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infecție respiratorie non COVID.”
-► Situația 2: Contact direct cu o persoană despre care aflăm că are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv
”Rămânem în izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situația descrisă. Dacă avem posibilitatea, rămânem singuri în izolare. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă camera față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).
Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolar, nu sunt considerați contacti ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!
Imediat anunțăm medicul de familie pentru monitorizare.
Anunțăm la DSPMB, prin e-mail : carantina@dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete (Nume și prenume,adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoană de contact, adresa email personală sau la care este acces, nr fax – dacă există, descrierea situației de caz, dată contactului direct, dată la care am aflat, orice alte informații relevante).
Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la dată contactului fizic), se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.
ATENȚIE: Nu trimiteți mai multe e-mail-uri pentru aceeași persoană. Orice e-mail adițional va va plasa automat la coadă, timpul de așteptare fiind resetat!
Notă: Conform legislației, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacti direcți și prezintă semne de boală.
Atenție! – dată de la care se acordă concediul medical este dată ultimului contact cu o persoană cu infecție COVID, indiferent de dată la care aflăm că persoană respectivă este purtătoare de SARS-CoV-2. Dacă aflăm după câteva zile de la contact, vom stă în carantină în casă, și vom avea dreptul la concediu medical aferent numărului de zile rămas până la 14 zile de la dată contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definiției pe 03.08 și aflăm că e pozitiv pe 05.08; vom stă acasă de la dată de 06.08 până la dată de 17.08)
Dacă, urmare a testării, pacientul devine pozitiv, se urmează pașii menționați la SITUAȚIA 1.”
-► Situația 3: Pacient asimptomatic care își face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv
”Situația 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem să facem testarea SARS-CoV-2 la cerere.
Situația 3.2 – Nu avem simptomatologie și vrem să plecăm în vacanță, într-o țară care ne solicită obligatoriu testare SARS-CoV-2.
Situația 3.3. – Suntem testați la locul de muncă
Dacă rezultatul este pozitiv, pacientul rămâne în izolare la domiciliu. Dacă nu avem posibilitatea, stăm cât de mult se poate izolați în altă camera față de restul familiei, folosim masca toți din casă atunci când ne întâlnim, curățăm bine suprafețele din spațiile comune (baie și bucătărie).
Persoanele care locuiesc la aceeași adresa, alături de noi, sunt considerați contacti ai persoanei positive, vor stă în izolare și beneficiază de concediu medical!
DSPMB va emite și va comunica pacientului o Decizie de prezentare într-o unitate spitalicească, pentru evaluare clinică și paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcție de starea de sănătate a pacientului.
Această prezentare la spital, se face apelând la 112, menționând Decizia primită de la DSP.
În cazul în care pacientul refuză să respecte obligația de prezentare la o unitate spitalicească conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de răspundere penală conform legii.
Atenție! Nerespectarea obligației anterior prevăzute duce la imposibilitatea acordării concediului medical.
Atenție!Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient.”
-► Situația 4: Persoane intrate în România din zone cu risc epidemiologic conform INSP
”Persoana completează declarația pe propria răspundere în față reprezentantului DSPMB din frontieră prin care se oblige să între în carantină la domiciliu sau la o altă adrea declarată expres, pentru o perioada de 14 zile de la dată intrării în țară.
În baza declarației pe propria răspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantină pe care o comunica pacientului și organului de poliție care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.
Dacă în perioada de carantină apar simptome, se urmează pașii prezentați în SITUAȚIA 2.
Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în țară persoană nu prezintă simptome specifice, această iese din carantină și va obține concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSPMB.
În carantină intră doar personele pentru care se emite decizie de către DSP, nu și colocatarii. Aceștia nu sunt constiderati în carantină și nu beneficiază de concediu medical!
Reguli generale, potrivit DSP
”Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunată de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta în baza rezultatului la test;
Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv este transportată doar cu ambulanța la o unitate sanitară specializată în vederea evaluării de către un medic specialist.
Medicul specialist, după evaluarea clinică și paraclinică, recomandă, după caz:
– continuarea izolării la domiciliu până la 14 zile;
– internarea în unitatea sanitară până la 14 zile.
Persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolării la domiciliu, anunță medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.
În situația în care persoana diagnosticată SARS-CoV-2 pozitiv refuză măsura izolării la domiciliu sau măsura prelungirii internării/izolării, medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izălarii recomandate de medic.
Prin excepţie, persoanele pentru care se instituie măsura de carantină declară pe propria răspundere că nu îşi pot asigura condiţiile de separare fizică la domiciliu sau la locaţia declarată, acestea pot opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.”
Organizația Mondială a Sănătății a demontat miturile apărute pe tema noului coronavirus
5G și răspândirea COVID-19
Potrivit OMS, nu există nicio legătură între răspândirea noului coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G.
Oamenii se pot infecta cu noul coronavirus indiferent de cât de cald este afară. Multe dintre țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19.
Respirația și coronavirusul
Circulă zvonuri potrivit cărora dacă îți ții respirația 10 secunde fără a simți un disconfort înseamnă că nu ai fost infectat. Nu poți confirma infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.
Consumul de alcool nu vă protejează
Consumul frecvent de alcool nu ne protejează împotriva bolii și poate duce chiar la alte probleme de sănătate.
Deixe o seu comentário