Lipsa de iertare provoacă daune sănătății mintale
Iertarea protejează împotriva stresului. Lipsa de iertare dăunează semnificativ sănătății mintale. Aceasta a fost concluzia la care a ajuns un studiu publicat în Journal of Health Psychology, un jurnal specializat în sănătate mintală
„Dacă nu ai tendința de a ierta, simți intens efectele crude ale stresului. Nu ai o protecție împotriva acestui stres ”, spune autorul studiului Loren Toussaint, profesor de psihologie la Luther College (SUA).
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au studiat sănătatea mintală, sănătatea fizică și comportamentul a 148 de adulți. Rezultatul arată că cei mai miloși oameni – față de alții și față de ei înșiși – suferă mai puțin de stres.
„Iertarea elimină legătura proastă dintre stres și boli mintale și o face zero”, spune Toussaint. „Și 100% din actul iertării poate fi învățat”.
Merită să ne amintim că problemele de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt principalele cauze ale sinuciderii în lume și cea mai invalidantă problemă de sănătate în rândul populației adulte.
De asemenea, expertul încheie cu o recomandare: „Cred că majoritatea oamenilor vor să se simtă bine. Și iertarea îți oferă posibilitatea de a face asta. ”
Acțiunea transformatoare
Deși studiul citat mai sus a fost publicat abia în 2020, o altă carte a demonstrat deja impactul iertării asupra vieții unei persoane în urmă cu aproape 2.000 de ani: Biblia.
Una dintre cele mai puternice lecții din Cuvântul lui Dumnezeu este iertarea. Cu toate acestea, mulți oameni încă subestimează importanța actului.
„Mulți nu au nicio idee despre importanța iertării”, spune episcopul Edir Macedo. „Dacă ar fi atât de simplu, cu siguranță, Domnul Iisus nu ar face această atitudine obligatorie (Mat.6.14-15), chiar dacă se iartă de câte ori este necesar (Mat. 18.22)”.
După cum explică episcopul, „iertarea salvează, eliberează, vindecă, transformă, pe scurt, identifică ceva divin”.
Pe altă parte, „ranchiuna sau sentimentele rele alimentează ura, furia, certurile și, în cele din urmă, ucid”.
Vrei să înveți să ierți?
Deixe o seu comentário