Halloween: inofensiv sau periculos?
Halloween-ul este o sărbătoare tipică în Europa și America de Nord. Sărbătoarea este pe 31 octombrie și de-a lungul timpului a câștigat spațiu în calendarul din românia.
Aici, data este marcată în special de costume, petreceri, jocuri și decorațiuni care atrag atenția copiilor și adolescenților. Dar, în ciuda aspectului său inofensiv, data are o semnificație și un simbolism demonic.
Origine:
- Sărbătoarea păgână a început în jurul secolului al V-lea î.Hr., în rândul poporului celtic – care locuia la nord de Regatul Unit, pe continentul european.
- Pentru ei, anul începea la 1 noiembrie și în noaptea de 31 octombrie sărbătoreau sărbătoarea Samhaim.
- În timpul acestui eveniment, ei credeau că lumea morților și a celor vii se uneau. De aceea sacrificau animale și aprindeau un foc în cinstea morților.
Simbologie:
Simbolismul sărbătorii aduce și referințe puternice la duhurile rele:
Dovleac cu o lumânare înăuntru: este pentru a alunga duhurile rele în această perioadă. A fost inspirat din legenda lui Jack O’ Lantern (un suflet mâhnit).
Liliecii: reprezintă lumea întunericului, tot ce este întunecat și nocturn.
Vrăjitoare: fac vrăjitorii promovând răul în viața oamenilor.
Păianjen: simbolizează avertizare de pericol.
Culori: roșu, în acest context, reprezintă trecerea dintre viață și moarte, iar negrul simbolizează întunericul.
Utilizarea costumelor: au apărut din ideea de a se „camufla” printre ce este de rău pe străzi.
Expresia „Halloween”: înseamnă „Ajunul tuturor duhurilor”. Cu alte cuvinte, nu există nicio modalitate de a vorbi despre Halloween fără să ne referim la acțiunile duhurilor rele din viața oamenilor.
Unde se află pericolul:
Mulți oameni, inclusiv creștini, cred că Halloween-ul și-a pierdut caracterul religios și a devenit o dată festivă și comercială. Dar nu chiar.
- Cei care au discernământ spiritual pot vedea dincolo de aparențe și nu ignoră că există o lume spirituală în spatele tot ceea ce există material.
- „Nu este nimic inofensiv în [Halloween]! Pe lângă marea sa atracție comercială, încearcă să normalizeze răul ca și cum ar fi ceva nevinovat. Din cauza lipsei de viziune spirituală, creștinii s-au adaptat la lume, dar cele două lucruri nu se potrivesc. Când vine vorba de Mântuirea noastră, trebuie să fim radicali”, avertizează preotul Walber Barboza, coordonator al grupului (FTU).
El consideră, de asemenea, că influența mass-media încurajează participarea tinerilor și a copiilor la acest tip de „distracție”. „După ce au văzut atât de multe în filme și seriale, vor să încerce. Dar depinde de fiecare să fie atent. Implicarea cu ocultismul aduce consecințe grave: tulburări și multe alte probleme. Subtilitățile răului nu mai sunt subtile, sunt flagrante. Un creștin autentic nu se va implica niciodată în așa ceva”, precizează el.
În cartea Coloseni, în capitolul 2, versetul 8, apostolul Pavel îi avertizează pe creștinii din orașul Colose să nu fie influențați de filozofiile și tradițiile lumii.
”Luați seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia și cu o amăgire deșartă după datina oamenilor, după învățăturile începătoare ale lumii, și nu după Hristos.” Coloseni 2:8
La fel, în scrisoarea către Corinteni, Pavel spune că nu ne putem implica, în același timp, cu ceea ce vine de la Dumnezeu și cu ceea ce vine de la duhurile rele.
„Nu puteți bea paharul Domnului și paharul demonilor; nu puteți fi părtași la masa Domnului și la masa demonilor. (…) Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc.” 1 Corinteni 10:21-23
De aceea, nu este indicat ca cei care trăiesc în credința în Hristos să se implice și în sărbători care sunt promovate de rău.
Deixe o seu comentário