Cum să citești Cuvântul lui Dumnezeu
De la crearea lumii, Dumnezeu comunică cu omenirea. La început, Adam și Eva au ascultat Însuși Vocea lui Dumnezeu și au vorbit cu El în răcoarea zilei (Geneza 3.8). Deja în Geneza 12 citim că, vorbind cu Avraam, Dumnezeu i-a făcut promisiuni; Moise a auzit chemarea lui Dumnezeu de a-și elibera poporul (Exod 3.4); iar Iosua a auzit de la Domnul cuvinte de întărire și curaj (Iosua 1). De-a lungul Vechiului și Noului Testament, Dumnezeu Se arată a fi Cuvântul însuși: „și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu”. (Ioan 1.1).
Vocea Lui chemându-ne, acum dându-ne mângâiere, acum dându-ne îndrumări valoroase; acum atrăgându-ne atenția asupra stării noastre spirituale, acum invitându-ne să ne reînnoim legământul cu El. În Cuvântul Său, putem auzi Glasul unui Tată milostiv care îi cunoaște și iubește pe copiii Săi, care ne ușurează și ne conduce chiar pe o cale asertivă, chiar în mijlocul atâtor provocări și dificultăți. Vorbește și ceea ce trebuie să auzim, dar nu vrem întotdeauna să știm.
Același Tată vrea să ne vorbească astăzi și noi îi facem posibil să facă acest lucru prin citirea și meditarea asupra Bibliei. Odată cu începutul unui nou an, merită să punem prioritate pe Cine ne iubește pe tot parcursul anului și să dezvoltăm această intimitate atât de necesară pentru a menține o relație cu El: prin rugăciune, îi vorbim și, prin citirea Bibliei, El vorbește pentru noi.
DOVADA LUMII
În timp ce multe cărți devin învechite și cad pe margine, Cuvântul Său rezistă chiar și în fața multor încercări de discreditare și atacuri. Filozoful francez, Voltaire a scris că, într-un interval de 100 de ani, Biblia va fi ștearsă din existența noastră – nu vor exista copii decât pe rafturi, vitrine și expoziții ale muzeelor. Politicianul american Robert Ingersoll, la mijlocul secolului al XIX-lea, credea că, în 15 ani, Biblia ar fi fost „îngropată într-o morgă”.
Mulți au fost conducătorii și „revoluționarii” care au confiscat, interzis și chiar ars Biblii (cum este încă cazul în China și Coreea de Nord), dar Biblia trăiește! Inclusiv, Cuvântul lui Dumnezeu nu a rămas mut ci se reînnoiește în fiecare zi – El este viu și eficient, capabil să discerne gândurile și intențiile. (Evrei 4.12). În ea, cunoaștem caracterul lui Dumnezeu, planurile Lui pentru noi și primim fiecare grijă pentru ca, Credința noastră să fie bine întemeiată. De asemenea, cunoaștem povești și dileme în care ne putem vedea. În ea, nu găsim o carte de obligații, ci libertatea ca alegere și răspunsuri la mai multe întrebări. Cuvântul lui Dumnezeu ne dă cu adevărat putere.
DE NEÎNLOCUIT
Chiar dacă Biblia este cea mai citită lucrare literară din istorie, nu toată lumea extrage tot ce este mai bun din Dumnezeu prin lectura Sa. Cu mult mai mult decât o carte, Cuvântul lui Dumnezeu aduce Duhul Său. De aceea, pe lângă înțelegerea importanței Sfintei Scripturi, este necesar să înțelegem că aceasta este o carte diferită de toate celelalte și, prin urmare, lectura trebuie să fie deosebită.
Recent, episcopul Edir Macedo a subliniat că „puterea cuvintelor este foarte mare” și că oamenii nu înțeleg întotdeauna „puterea pe care o au cuvintele”. Cu toate acestea, cu cuvântul „poți ucide o persoană fără să o atingi. Dacă cuvântul omului are puterea de a lua o viață, Cuvântul lui Dumnezeu are puterea de a da viață celor care cred în El.” În atașament poți citi câteva orientări pentru ca această lectură să fie, de fapt, transformatoare.
Deixe o seu comentário