Când întunericul devine un refugiu
Pe străzi și în cimitire, Lorena găsea „pace” pentru sufletul ei chinuit
Copilăria tinerei Lorena Ramos, de 24 de ani, a fost marcată de multe certuri și agresiuni în familie. Părinții nu se înțelegeau, până când a venit divorțul. Acest cadru de dezorganizare familială i-a afectat drastic dezvoltarea emoțională, devenind o adolescentă rebelă, introvertită și depresivă.
Lorena a ajuns să se izoleze și refugieze în întuneric. Așa îi plăcea să fie. Se îmbrăca în negru și nutrea o ură imensă față de mama ei, până acolo încât a agresat-o fizic. Cimitirele și străzile întunecate erau, frecvent, vizitate de ea. În aceste locuri întunecate, tânăra se simțea bine și avea liniște.
Familia se uita la acea fată ciudată și nu o recunoștea. Iar frustrarea ambelor părți era inevitabilă. A familiei, fiindcă nu se adapta la acel comportament al Lorenei și a ei, fiindcă nu putea să fie cine vroia familia să fie.
Potrivit episcopului Renato Cardoso, aceasta este o greșeală foarte frecventă, pe care majoritatea părinților o face: ei pun pe umerii copiilor povara vinovăției că nu sunt ceea ce ei idealizează și, astfel, îi îndepărtează și mai mult de ei și de ceea ce vor pentru ei.
Lorena se distanța în fiecare zi de familie și se izola în lumea întunecată pe care și-a creat-o pentru ea. Anturajul ei era format din tineri cărora, la fel ca ei, le plăceau să se îmbrace în negru și să frecventeze cimitirele.
A planificat să-și omoare propria mamă
A ajuns să colecționeze cuțite și o voce îi spunea în mod constant că aceste cuțite erau pentru omorârea mamei și, după aceea, pentru sinuciderea ei. Lorena a încercat, dar n-a putut să meargă până la capăt. În timp ce mama ei dormea, s-a apropiat de ea cu unul dintre cuțite, dar mâinile îi tremurau atât de tare, încât n-a putut să-și execute planul. Nu avea putere. În schimb, a plâns mult.
O vecină care cunoștea suferința familiei, a invitat-o pe mama Lorenei să meargă la Centrul de Ajutor Spiritual. Aici, ea a început să-și folosească credința în favoarea fiicei, prin rugăciuni și campanii specifice. Însă, aparent, totul continua la fel. Lorena continua să aibă același comportament rebel și depresiv și a ajuns s-o urască și mai mult pe mama ei.
Ca și cum asta nu era suficient, tânăra a început să leșine zilnic, iar gândurile de sinucidere s-au intensificat. În fiecare zi, era din ce în ce mai sigură că moartea era singura cale de ieșire. Așa că a planificat, cu grijă, momentul.
Tentativa de sinucidere
Cu unul dintre cuțitele din colecția ei îndreptat spre inima ei, Lorena era gata să-și concretizeze planul, când, deodată, mama ei a intrat în cameră și a oprit-o să se sinucidă. Era ultima dintre zecile de încercări de sinucidere.
Neîncrezătoare, tânăra a acceptat invitația mamei de a o însoți la Centrul de Ajutor.
Aici, a fost foarte bine primită de toți și, la scurt timp după aceea, a făcut parte din Puterea Tinerilor, un grup în care a găsit prieteni adevărați. Astăzi, 7 ani mai târziu, este complet fericită și împlinită și, în locul gândurilor de moarte, Lorena are gânduri de viață, iar refugiul ei, care înainte era întunericul, acum este Lumina și pe unde merge, iradiază această Lumină, singura capabilă să risipească și cel mai profund întuneric.
Mama (foto jos), care înainte era considerată un dușman, acum este cea mai bună prietenă a ei, cu care vrea să împărtășească toate momentele vieții. „O iubesc pe mama. Suntem prietene adevărate. Toate astea, datorită Domnul Iisus”, spune Lorena.
Asta este posibil și în viața dumneavoastră
Poate vă confruntați cu ceva asemănător cu fiul sau fiica dumneavoastră. Să știți că, așa cum a fost posibilă transformarea Lorenei, așa este posibilă și cea a fiului dumneavoastră.
Dar, cum să acționez?
Dumnezeu este cea mai mare referință a noastră. Dacă observăm modul Lui de a acționa față de cu copiii Lui, vom ști cum să acționăm cu ai noștri.
E firesc ca părinții să vrea să-și protejeze copiii și să-i cruțe de orice suferință, dar greșesc atunci când încearcă să-și impună voința, fiindcă astfel, ajung să-și oprime și sufoce fiul. Iar rezultatul este efectul contrar.
„Rolul dumneavoastră nu este să fiți tatăl care ați visat să fiți sau tatăl pe care l-ați avut, rolul dumneavoastră este să fiți tatăl de care are nevoie fiul”, avertizează episcopul Renato Cardoso.
Așa face Dumnezeu.
Dacă vreți să aflați mai multe, participați la Slujba de Credință și Minuni care are loc în fiecare Duminică la orele 9 și 15, la Centrul de Ajutor Spiritual:
• Catedrala Credinței – București: Șoseaua Fundeni nr. 11, sector 2
• Centrul de Ajutor – Ploiești: Strada Gheorghe Doja nr. 62
• Centrul de Ajutor – Pitești: Calea Craiovei (fostul Cinema Dacia)
• Centrul de Ajutor – Cluj Napoca: Strada Ploiești nr. 51 (fostul Cinema Steaua Roșie).
Deixe o seu comentário