Întreținerea emoțională
Când trăiești cu cineva pentru o vreme, imediat încep să apară defectele lui (și ale dumneavoastră). Primii oameni cu care trecem prin experiența asta sunt rudele noastre. Și, pe parcursul vieții, această experiență se repetă. La școală, la locul de muncă, cu părinții, la biserică, în sport, la întâlnirile de dragoste, în căsnicie – în orice domeniu în care ajungem aproape de cineva și cu care trăim pentru o vreme. Și așa este până la moarte.
Fiecare persoana este diferită, dar toate au particularitățile lor. Gândiți-vă acum la cineva cu care trăiți sau cu care ați trăit și la defectele lui. Imediat, vă vin în minte lucruri cum ar fi: dominator, slab, răsfățat, arogant, dificil, bolnav, leneș, murdar, relaxat, temperamental, dezordonat, egoist, plictisitor… și așa mai departe. Pentru fiecare, un adjectiv nu foarte pozitiv.
Și, nu vă îndoiți: cine ne cunoaște are un adjectiv și pentru noi!
Vestea proastă e că fiecare are defectele lui. Dacă credeți că cineva nu are, este pentru că nu trăiți cu el. Atunci, provocarea noastră e să ne păzim inima, să nu lăsăm ca defectele acelei persoane să le aducă în prim plan pe ale noastre.
E foarte ușor să lăsați ca asta să se întâmple. Trăiți cu cineva pentru o vreme, începeți să-i observați defectele, iar ele vă enervează, până la punctul în care tot ce vedeți la acea persoană sunt defectele. În momentul ăsta, începe să vă displacă această persoană. Și, dacă nu vă ocupați de ranchiuna pe care o aveți, aceasta se va revărsa în cuvintele pe care le spuneți și veți ajunge să vorbiți de rău despre acea persoană, ori de câte ori veți avea ocazia.
Dar, cine suferă mai mult din cauza asta sunteți dumneavoastră, nu ea. Inima dumneavoastră este cea care s-a umplut cu furie și alte sentimente negative.
Desigur, există cazuri în care cineva vă face atât de mult rău, încât cel mai bun lucru este, realmente, ca fiecare să meargă pe drumul lui.
Dar, vestea bună e că majoritatea oamenilor au virtuți care le depășesc defectele. Trebuie doar să învățăm să ne concentrăm pe virtuți, în loc să urmărim defectele. În momentul enervării, trebuie să menținem un dialog intern cu noi înșine, să ne amintim: „Ea are acest defect, dar are atât de multe virtuți”, „Nu o voi judeca pentru asta, la urma urmei am și eu defectele mele”.
Această întreținere emoțională trebuie făcută în mod regulat, pentru a ne asigura o stare bună de spirit și relații bune.
Nu uitați să faceți asta faceți periodic.
Deixe o seu comentário