Ce să faceți dacă ați greșit din nou
Să începeți din nou. Cât mai repede posibil. Să vă întoarceți unde v-a mers bine și să începeți din nou, de acolo. Asta trebuie să faceți, dacă ați avut o recădere. Evident, dar de multe ori, aveți alte atitudini care doar înrăutățesc situația. Câteva dintre ele:
• Să vă băgați capul într-o gaură, de rușine. Nu aveți curaj să priviți în față persoana față de care ați greșit, și nici pe dumneavoastră. Rețineți, totuși, că rușinea în sine nu este ceva rău, pentru că este necesară pentru schimbare. E dăunătoare numai atunci când evitați să înfruntați oamenii pe care i-ați dezamăgit.
• Să fugiți de tot și toți, ca să evitați consecințele. Poate fi asociată cu rușinea, însă nu neapărat. Principalul motiv este fuga de consecințele greșelii. Nu vreți să plătiți prețul. Arătați slăbiciune și un caracter rău. Dacă ați greșit, nu fugiți de consecințe, pentru că ele vor fi cei mai mari motivatori ai dumneavoastră, ca să nu repetați greșeala.
• Să credeți că nu puteți să vă schimbați. „Uite, vezi, am greșit din nou! N-am ce să fac, nu mă voi schimba niciodată”. E un amestec de slăbiciune, greșeală în raționament și mentalitate de victimă. Toți oamenii se pot schimba. Nu mai faceți o scenă din asta.
• Să amânați să vă ridicați. Vă gândiți la ce s-a întâmplat, simțiți un lucru sau altul și promiteți că vă veți ridica, că luni veți începe totul din nou (dacă nu, atunci cu siguranță, în martie) – și așa, veți deveni din ce în ce mai slăbit.
Asta este ceea ce NU trebuie să faceți. Acum, haideți să analizăm ce TREBUIE să faceți:
1. Să faceți din nou ce este corect, imediat. Nu contează dacă acum e vineri seara, marți după-amiază sau duminică dimineața. Acum e, întotdeauna, singurul moment în care vă puteți schimba. Nu pierdeți acest moment și nu mai așteptați.
2. Începeți cu pași mici. Mai important decât să schimbați totul dintr-o dată, este să faceți mici modificări, treptat. Dacă progresați în direcția schimbării totale, continuați să faceți toți pașii, chiar dacă vă lipsesc unele lucruri, ca să vă schimbați. Progresul constant este mai bun decât succesul brusc.
3. Analizați de ce ați greșit ultima dată. Unde ați făcut o prostie? Ce v-a declanșat căderea? Identificați unde au început lucrurile să meargă prost. Apoi, decideți ce veți face, ca să evitați repetarea lor.
”Căci cel neprihănit de şapte ori cade, şi se ridică…” – Proverbe 24.16. Nu folosiți asta ca licență pentru cădere. Pentru că a cădea intenționat nu este corect – promisiunea nu se va aplica în acest caz.
Deixe o seu comentário