Diferența dintre păcate
Păcatul este fărădelegea comisă de om împotriva Lui Dumnezeu și poate fi un act sau o stare.
E complet falsă ideea „păcatului mic” și „păcatului mare”, a „păcatului ușor” și ”păcatului greu”, deoarece toate sunt grave și, fără căință, pot conduce la condamnarea la iad.
Cu toate astea, modul în care Cel Preaînalt are grijă de fiecare greșeală relevă faptul că există diferite tipuri de greșeli și criterii. Dacă n-ar fi așa, Biblia n-ar detalia aceste greșeli și consecințele lor.
Să analizăm exemplele de mai jos, pentru a le diferenția mai bine:
David era, deja, stabil, în timpul domniei lui, și avea multe victorii. Însă, în timp ce împărații erau la război cu oștirile lor, el a preferat să rămână la palat și să se odihnească. Lenea a dat naștere adulterului și sarcinii soției celui mai credincios militar al său, Urie.
Ca să-și ascundă păcatul, David a mințit, a complotat și, în cele din urmă, l-a omorât.
Viața lui Urie i-a adus moartea a patru copii. Aceeași pedeapsă pe care i-a sugerat-o profetului Natan, ca s-o aplice „omului bogat care a luat oaia omului sărac” (2 Samuel 12.1-7).
David a cedat ispitei cărnii și a păcătuit. Deși căința i-a adus iertarea, asta nu l-a scutit să culeagă răul pe care l-a semănat. A suferit rușinea pe terasa palatului, a fost trădat cu cruditate și chiar a avut sabia morții în familia lui.
Ani mai târziu, omul care a învățat în practică consecințele neascultării, a greșit din nou.
David a ignorat instrucțiunile Legii cu privire la recensământ și a decis să-l realizeze cu un scop egoist. El trăia o perioadă cu multe realizări personale și se simțea plin de avânt datorită lor. A vrut să-și măsoare puterea și să cunoască mărimea armatei lui. Mândru, a desconsiderat faptul că victoriile lui veneau de la Cel Preaînalt.
Acum, păcatul s-a format în duhul lui, iar consecințele au fost mari. Între trei pedepse, a primit permisiunea s-o aleagă pe cea care să vină asupra lui Israel. Întreaga națiune a suferit din cauza fărădelegii lui. Păcatul vă aduce suferințe atât dumneavoastră, cât și altora.
David a văzut Îngerul Domnului omorând, printr-o urgie, șaptezeci de mii de oameni.
Omul care a Îl avea pe Dumnezeu ca aliatul său, Îl avea acum ca Judecător cu sabia în mână, iar cerul deschis care turna binecuvântări, acum ajunsese să toarne moarte (1 Cronici 21.16).
S-a întors la Cel Preaînalt cu duhul zdrobit și s-a căit. A obținut îndurarea, iar urgia a încetat, deoarece a ridicat un Altar și a sacrificat. Altarul pe care l-a desconsiderat păcătuind, era acum singurul Loc unde găsea Mântuirea.
În ambele cazuri, David a găsit iertarea Lui Dumnezeu, fiindcă s-a căit. Consecințele eterne ale acțiunilor lui au fost șterse. Totuși, consecințele pământești n-au fost șterse.
Diferența dintre aceste două păcate ale lui David este că primul a fost comis din cauza unei slăbiciuni carnale, atunci când a cedat ispitei. Al doilea a fost spiritual, deoarece s-a încrezut mai mult în puterea propriului braț, decât în Purtarea de Grijă Divină.
Mereu apar posibilități de a păcătui și ele vin pentru toți, însă trebuie să ne amintim că păcatul e răzvrătire împotriva Lui Dumnezeu, mai ales atunci când este comis de persoane care cunosc Sfintele Scripturi.
Chiar dacă ochii umani nu-l văd sau nu-l califică ca fiind grav, păcatul este păcat, indiferent de intensitatea lui.
Deixe o seu comentário