CdA a fost primit de un trib din Africa
Tribul Maasai este cunoscut pentru războinicii și cultura lui deosebită. Pentru a supraviețui, oamenii din Maasai cresc vite și practică vânătoarea. În plus, oamenii sunt organizați într-o societate condusă de un șef regional și consilierii lui.
Războinicii din tribul Maasai trăiesc o perioadă din viața lor izolați în junglă, ca să învețe obiceiurile tribului și abilitățile de supraviețuire de la cei mai în vârstă. Pentru că sunt înzestrați cu mult curaj, pot să vâneze inclusiv lei. Pentru asta, își folosesc inteligența și lucrează în echipă. Având numai sulițe și săgeți, planul este să-i lase pe lei să omoare un animal, ca apoi să le fure prada chiar de sub nasul lor. Leii nu se intimidează ușor, astfel încât orice neglijență le poate fi fatală.
Acest trib impresionant trăiește într-o regiune din Kenya și Tanzania, pe continentul african, și are multe comunități răspândite în aceste două țări.
Orice tânăr din trib vrea ca într-o zi să devină războinic. Prin ritualuri și ceremonii, tinerii sunt îndrumați de părinți și bătrâni să ajungă războinici. Ei își protejează poporul de atacurile exterioare și recuperează vitele furate de comunitățile învecinate.
Cu toate astea, încă de la începuturile lui, tribul nu a acceptat apropierea străinilor sau „oameni albi” – denumiți muzungu – pe pământurile lor. Ei sunt suspicioși și neprietenoși din cauză că, de mai multe ori în istoria lor, vizitatorii le-au comercializat cultura, prin fotografii și videoclipuri sau au încercat, în vreun fel, să folosească întâlnirea cu ei ca să facă rău tribului.
Cine înfruntă leii poate să înfrunte orice rău
În zilele noaste, acest popor se confruntă cu multe greutăți, ca să supraviețuiască. De aceea, Centrul de Ajutor Spiritual, prin lucrarea de evanghelizare, a decis să-l ajute. Prima vizită în acest loc a avut loc în urmă cu mai mult de 1 an. De atunci, Centrul de Ajutor s-a apropiat tot mai mult de el.
La invitația tribului, pe 9 februarie, episcopul Marcelo Pires, responsabil cu Centrul de Ajutor Spiritual din Africa de Sud, a participat la o ceremonie în care a fost numit maasai, adică războinic (foto). A fost nevoie de 3 ore de călătorie pe un drum foarte accidentat, format din pământ și pietre, pentru a ajunge la locul de întâlnire din orașul Kajiado, la 80 de kilometri sud de Nairobi, capitala Kenyei (vedeți harta). Soția episcopului Marcelo, Marcia Pires, episcopul Gerald Nkayi – responsabil cu Centrul de Ajutor din Kenya – și soția lui, Thokolize, au participat și ei la această întâlnire. Colaboratorii și membrii au ajutat la donarea de mâncare și produse de igienă pentru membrii tribului.
Ceremonia a fost magnifică, iar războinicii au făcut un dans și un ritual de acceptare a unui nou maasai, primindu-l pe episcopul Marcelo ca pe un membru al tribului care, după cum este obiceiul, a primit un nou nume, Saruni, care înseamnă „cel care ajută” și un fel de băț colorat și decorat în stil artizanal – „olartat”.
Odată cu traducerea făcută de șeful tribului, episcopul le-a mulțumit tuturor pentru oportunitatea de a aparține la comunitatea lor și a adăugat că nu trebuie să fie nesiguri, din cauza problemelor cu care se confruntă, pentru că, așa cum ei sunt curajoși și înfruntă leii, trebuie să aibă aceeași putere, ca să se confrunte cu problemele de sănătate, familiale și materiale care îi afectează în fiecare zi. De asemenea, a adăugat că maasaii trebuie să creadă în Dumnezeu, ca să poată depăși problemele, așa cum regele David l-a învins pe uriașul Goliat. În cele din urmă, episcopul s-a rugat pentru toți și a hotărât să fie binecuvântați.
Astfel, în afară de faptul că a avut acces liber pentru predicarea Cuvântului Lui Dumnezeu printre maasai – poporul care le fură prada leilor folosind doar sulițe și săgeți -, Centrul de Ajutor Spiritual a obținut autorizația pentru deschiderea unui templu în comunitate.
Deixe o seu comentário