Proiectul Rahav
Mulți sunt cei ce spun că o femeie agresată trebuie să denunțe autorul agresiunii. Majoritatea, din nefericire, nu o face, în general din frica represaliilor.
Totuși, doar să se denunțe nu este de ajuns. Este un întreg proces psihologic, fizic și chiar și juridic după.
Și aici intră Proiectul Rahav, inițiativă a Bisericii Universale, inițiativă creată de scriitoarea și prezentatoarea Cristiane Cardoso. Înainte de a face denunțarea, de a completa buletinul de evenimente, voluntarii proiectului conversează cu victimele, orientându-le din punct de vedere emoțional. După, există o importantă însoțire din partea avocaților, psihologilor și medicilor, pentru a nu lăsa femeia fără sprijin în aceea ora traumatică și de asemenea după ea.
Numele a fost inspirat din personajul Biblic Rahav, o prostituată fără direcție, cu frică de ceea ce viitor avea rezervat pentru ea. Ea știa că orașul ei, Ierihon, avea să fie invadată de evrei, poporul lui Dumnezeu, și că nu mai avea nici o scăpare. Când s-a văzut înaintea spionilor evrei, în loc să îi denunțe, s-a folosit de milă și i-a primit, ascunzându-i. O persoană care înainte nu se valoriza, discriminată, și-a dat seama de valoarea ei și a început să aibă un rol important în istoria omenirii.
Așa cum Rahav cea din Biblie, Rahav-ele moderne au în grupul de sprijin de la Universală o șansă de a rupe tăcerea și să lupte împotriva fricii, frustrărilor, traumelor, și să dea început unei noi vieți. Violența domestică și familială nu mai este sfârșitul. Abuzuri fizice și psihologice suferite în copilărie, adolescență sau în căsnicie, din partea partenerilor, sunt grave, dar pierd forță când femeia și dă seama de valoarea sa. În acest proiect, femeia regăsește ceva numit respect propriu.
Își dă seama că este feminină, că trebuie să se îngrijească, să își îmbunătățească stima proprie – să își dea sama că este, în fine, femeie, fără competițiile dintre sexe care, într-adevăr, devalorizează ambele laturi atât înăuntru cât și în afara casei. Bărbatul și femeia se descoperă parteneri, nu adversari într-un război domestic.
În fiecare lună, întâlnirile proiectului Rahav sunt realizate în bisericile Universale – și în alte locuri – în mai multe țări, primind noi Rahave ce primesc, inclusiv, sprijinul altor supraviețuitoare, cum sunt numite femeie ce fac parte din acest grup.
Deixe o seu comentário