Ești ceea ce spui
Modul de a vorbi al unui om determină modul în care este văzut și respectat atât în societate, cât și în familie. Nu vorbim despre folosirea cu pricepere a formei culte a limbii– deși acest lucru este necesar, în funcție de situație –, ci despre a ști să te exprimi fără agresiune, pentru că cei care au dreptate nu o irosesc cu țipete.
Echilibrul este una dintre principalele caracteristici ale omului inteligent. El este măsurat, reflectă și abia apoi ia măsuri sau spune ceva. Omul nebun, însă, se lasă dominat de emoții, de căldura momentului și revarsă cuvinte neroditoare..
Intenționat sau nu, mulți bărbați sunt bruți în vorbirea lor, ignoranți și proști, fie cu oameni de pe stradă, colegi de muncă, copiii sau soția. Biblia arată de mult acest lucru: „Ai văzut un om nerăbdător să vorbească? Există o speranță mai mare pentru un prost decât pentru el.” (Proverbe 29:20).
Desigur, mulți se așteaptă la fermitate la un bărbat în modul de a vorbi. Nimeni nu simte această fermitate la cineva care ezită mult cu cuvintele, nu știe ce (sau cum) să spună sau o face într-un mod ignorant sau impulsiv. De asemenea, nu sunt bine priviți cei care se încăpățânează atunci când discută ceva, care intră în conversație dispuși să nu se aplece, să nu accepte argumentele celorlalți sau chiar să le asculte civilizat, cu atenție și respect, chiar dacă nu e de acord cu ei.
Dacă acea zicală veche și uzată spune „ești ceea ce mănânci”, același lucru este valabil și pentru ceea ce spui. După cum este scris în Matei 12:34: „…Fiindcă din abundența inimii vorbește gura.”. Un om plin de Duhul lui Dumnezeu Îl reflectă în cuvintele sale.
Însuși Domnul Iisus a fost o imagine fidelă a acestui lucru. El a știut să asculte, a știut să dezbată, deși era puternic în opiniile Sale. El i-a redus la tăcere chiar și pe doctorii care nu erau de acord cu Cuvântul Său, dar nu cu brutalitate, folosind civilizație și inteligență.
Armă și unealtă
Cuvântul este atât o unealtă, cât și o armă – două lucruri pe care un bărbat trebuie să știe să le folosească bine, altfel accidentele sunt foarte probabile. Aceste obiecte, atât de comune în universul masculin de-a lungul veacurilor, au cerut întotdeauna pricepere, atenție și pregătire.
Da, comparația este foarte oportună, deoarece dialogul bun, argumentarea bună și chiar eleganța în folosirea cuvântului pot fi, nu doar învățate, ci și antrenate și îmbunătățite. Un lucru plăcut despre utilizarea cuvântului este că experiența de învățare este infinită. Este stimulant și are multe surse, cu atât mai multe în aceste vremuri de atâta mass media disponibilă – atâta timp cât este folosit inteligent, desigur.
Nu poți învinovăți pe nimeni care vrea să iasă dintr-o conversație inutil de aprinsă, plină de înjurături, jigniri, în care proștii duc problema la îndemână în partea personală. Cu toate acestea, conversația bună generează sentimentul opus: nu te face să vrei să oprești o ceartă cu cineva care și-a stăpânit arta și știe să o exprime.
Din nou, merită spus: nu trebuie să fii profesor de limbă pentru a stăpâni vorbirea bună. Folosirea limbajului cultivat ajută, desigur, dar chiar și cineva cu o manieră și o instruire foarte simplă poate fi un artist al dialogului bun, punând respectul pe primul loc.
Detaliu important: cuvântul, gândul și atitudinea trebuie să fie în comuniune. Alinierea acțiunilor tale cu felul în care trăiești și ceea ce spui arată mai mult despre caracterul tău decât ai putea crede – din cauza oamenilor care vorbesc frumos, dar „se comportă urât”, lumea este deja plină. Și nu e de mirare că e urât așa cum este.
Deixe o seu comentário