10 motive pentru a fi optimist în lupta împotriva noului coronavirus

////10 motive pentru a fi optimist în lupta împotriva noului coronavirus

10 motive pentru a fi optimist în lupta împotriva noului coronavirus

Microbiologul și profesor de la Universitatea din Navarro (Spania) Ignacio López-Goñi a fost desemnat să studieze noul coronavirus. Ca unul dintre rezultate, a publicat articolul științific „Coronavirus: 10 motive care arată că nu trebuie să vă panicați”.

„Ceea ce avem cu siguranță este o pandemie a fricii. Mass-media de pe întreaga planetă este dominată de coronavirus. Este adevărat că există o preocupare profundă și o planificare masivă pentru cele mai grave scenarii. Și, desigur, repercursiunile trec de la sfera globală a sănătății la afaceri și politică ”, a scris el. „Dar, de asemenea, este sigur că nu ar trebui să intrăm în panică”.

Primul motiv evidențiat de omul de știință pentru a nu avea panică este viteza cu care ajungem să cunoaștem virusul:

„Primele cazuri de SIDA au fost descrise în iunie 1981 și a fost nevoie mai mult de doi ani pentru a identifica virusul (HIV) care a cauzat boala. Cu COVID-19, primele cazuri de pneumonie severă au fost raportate în China la 31 decembrie 2019, iar până pe 7 ianuarie, virusul a fost deja identificat. Genomul a fost disponibil pe 10 ”.

În acest fel, de asemenea, învățăm rapid să detectăm virusul. Din 13 ianuarie au existat teste eficiente. Și aceste teste devin mai rapide și mai eficiente.

Al treilea punct culminant al lui López-Goñi este că în China situația este din ce în ce mai bună. Țara funcționează ca o „predicție a viitorului” pentru alții. Și acolo, în fiecare zi vin noi vești bune.

„Încă nu este clar care este procentajul de deces. Dar poate este mai puțin decât credem noi ”, spune el.

La scurt timp, López-Goñi evidențiază numărul de persoane care și-au revenit. Până acum, din păcate, 118.459 de persoane au murit. În schimb, 446.002 de persoane și-au revenit deja.

„Doar 3% din cazuri apar la persoanele sub 20 de ani, iar mortalitatea la cei sub 40 de ani este de 0,2%”, spune el, ca al șaselea motiv pentru a fi optimist.

Al 7-lea motiv: este ușor să omorâm virusul!

„Virusul poate fi inactivat eficient de pe suprafețe cu o soluție de etanol (alcool 62-71%) sau chiar cu alte substanțe simple, într-un singur minut”, spune omul de știință. „Spălarea mâinilor deseori cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a preveni contagierea.”

Pe lângă faptul că virusul este ușor depășit, oamenii de știință din întreaga lume lucrează la el. Și aceasta este prima dată când toată lumea a cooperat la nivel internațional pentru a rezolva o problemă.

Avansul oamenilor de știință uniți este atât de rapid încât prototipurile de vaccinuri există deja, gata să fie testate pe ființe umane.

De altfel, antivirale sunt de asemenea testate la nivel mondial

„Sunt antivirale care au fost folosite pentru alte infecții, deja aprobate și despre care știm că sunt sigure”, spune el.

Ca exemplu, López-Goñi indică clorochina.

„Este un antimalarian care are, de asemenea, o activitate antivirală puternică. Se știe că blochează infecția prin creșterea pH-ului endosomului necesar pentru ca virusul să se contopească cu celula, ceea ce inhibă intrarea lui”, spune el. „S-a dovedit că acest compus blochează noul coronavirus în vitro și este deja utilizat la pacienții care au avut pneumonie din cauza virusului”.

La sfârșit, microbiologul subliniază că este imposibil să se întâmple, astăzi, o criză de gripă similară cu cea din 1918:

„Nu am fost niciodată mai pregătiți să luptăm împotriva unei pandemii”, concluzionează el.

By |2020-04-20T13:53:29+03:00aprilie 20th, 2020|Internaţionale, Știri|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment