Apa plată vs. apa carbogazoasă
Organismul are nevoie cel mai mult de apă; aceasta joacă un rol uriaş în menţinerea sănătăţii acestuia. Pe parcursul vieţii, un om bea o cantitate de apă de 600 de ori mai mare decât greutatea sa corporală. Femeile trebuie să consume mai multe lichide, pentru că ele transpiră mai mult decât bărbaţii, pierd mai mult lichid dar şi substanţe minerale esenţiale, ca de exemplu: calciu.
Apa minerală carbogazoasă
Este preferată din ce în ce mai mult apa plată. Motivul? Se crede că apa carbogazoasă produce aciditate gastrică şi anumite perturbări digestive şi nervoase. Însă, în funcţie de modul de obţinere, apele carbogazoase, prin proprietăţile lor, pot fi benefice sau dimpotrivă, pot face rău organismului. Apa carbogazoasă obţinută din apă de izvor îmbogăţită cu dioxid de carbon alimentar este adevărat că revigorează sistemul nervos şi digestia, dar, pe de altă parte, produce perturbări în organism. Apa minerală naturală, proaspată (cea îmbogăţită în mod natural cu dioxid de carbon) este cea mai bună şi mai sănătoasă, având în compoziţie substanţe minerale şi microelemente esenţiale pentru organism.
Efectele terapeutice ale apei carbogazoase naturale:
In cazul digestiei lente şi indigestiei – creşte aciditatea sucului gastric şi a bilei;
- Stimulează diureza;
- Are rol benefic în colite şi afecţiunile biliare;
- Diminuează pofta de mâncare
Apa plată este tot o apă minerală, dar nu atât de bogată în dioxid de carbon precum cea carbogazoasă. În schimb, conţine magneziu şi calciu, precum şi alte substanţe, în funcţie de tipul de apă plată: sulfurată, iodurată, alcalină etc. Apa de masă este cea mai cunoscută, fiind considerată un stimulent blând al digestiei. Deşi gustul poate fi uneori mai greu de suportat, toate aceste tipuri de apă plată au proprietăţi terapeutice extraordinare făcându-le eficiente în afecţiuni precum:
- Boli ale tractului digestiv
- Indigestie
- Probleme de asimilaţie a calciului
- Boli respiratorii (astm, bronşită)
- Pietre la rinichi
Beţi cel putin 2 litri de lichid pe zi!
Este recomandat să consumăm minim 2 litri de apă pe zi, chiar 2,5 l pe timpul verii, când tendinţa de deshidratare se manifestă mai accentuat. Cea mai bună sursă de a acoperi acest necesar este consumul de apă plată sau slab carbogazoasă. Este foarte important ca această cantitate necesară să fie împărţită pe tot parcursul zilei. Persoanele supraponderale trebuie să consume mai multă apă. Pentru fiecare 10 kilograme în plus, trebuie adăugat un pahar mare cu apă. Încercaţi să împărţiţi cantitatea de apă pe durata unei zile. Dacă nu aţi băut apă toata ziua, nu ar trebui să vă îmbuibaţi cu doi litri seara, cu atât mai puţin înainte de culcare.
Atenţie, pentru cei care vor să slăbească!
Dacă încercaţi să slăbiţi şi nu beţi suficientă apă, corpul nu poate metaboliza grăsimea şi va reţine lichide. Asta înseamnă o slăbire lentă sau chiar o stagnare.
Alcoolul nu “stinge”setea!
Băuturile alcoolice şi cele cu conţinut de cofeină, deşi conţin apă, mai au în componenţă şi diuretice, care determină o pierdere mai mare de apă şi deci nevoia de lichide creşte.
Consumul insuficient de apă ameninţă sănătatea. Atunci când cantitatea de apă din organism scade prea mult pot apărea probleme:
- Scăderea tensiunii arteriale;
- Oboseală;
- Probleme cardiace şi de circulaţie a sângelui;
- Uscarea pielii;
- Scăderea puterii de concentrare, în condiţiile în care creierul nu este irigat suficient;
- Constipaţie;
- Crampe abdominale;
- Balonări;
Dacă nu beţi apă, riscaţi să vă treziţi pe deasupra cu kilograme în plus şi cu o masă musculară redusă.
Sursa: slabsaugras.ro
Deixe o seu comentário