OMS avertizează că anual, în lume, se sinucid 800 000 de oameni

Continentul american a înregistrat o creștere de 6% a ratei de sinucidere pe cap de locuitor 

În lume, 800 de mii de oameni își pun capăt zilelor în fiecare an- unul la 40 de secunde- și numerele continuă să fie alarmante, deși rata sinuciderii pe cap de locuitor este în scădere, a informat OMS. Într-un raport publicat cu o zi înainte de Ziua Mondială a Prevenirii Sinuciderii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) explică că între 2010 și 2016, rata globală a scăzut cu 9,8%, având scăderi cuprinse între 19,6% în regiunea Pacificului de Vest și 4,2% în regiunea Asiei de Sud-Est. 

Regiunea Americilor-unde, conform OMS, accesul la armele de foc este un important mijloc de sinucidere- este singura care a înregistrat o creștere (6%). O parte din scăderea ratei globale se datorează faptului că mai multe țări au strategii de prevenire. “În ciuda progresului, încă există o moarte prin sinucidere la fiecare 40 de secunde”, aceeași frecvență ca și în 2014, a spus într-un comunicat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Marea majoritate a sinuciderilor are loc în țări cu venituri mici și medii, dar țările cu venituri mari au cea mai mare rată a sinuciderii (11,5 la 100 000 de locuitori). Rata sinuciderii în Africa, Europa și Asia de sud-est este peste media mondială de 10,5 la 100 000 de locuitori, în timp ce în regiunea estică a Mediteranei are cea rata mai scăzută. 

Conform comparațiilor internaționale, Guiana, fostă colonie britanică, între Venezuela și Suriname, este o țară cu cea mai mare rată de sinucidere pe cap de locuitor (30,2 la 100 000) cu un număr mare de ingerare de pesticide. Este urmată de Rusia, unde excesul de alcool este responsabil de rata mare a sinuciderii. Printre alte țări cu o rată mare se numără Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India și Japonia. 

În Franța rata este de 12,1 la 100 000 de locuitori. În funcție de sex este 6,5 la 100 000 de femei și de 17,9 la 100 000 de bărbați. Această diferență mare între bărbați și femei este văzută în toată lumea, cu mici excepții, ca de pildă în China (8,3 la 100 000 de femei și 7,9 la 100 000 de bărbați). Această diferență este în general mai mare în țările bogate. 

Cele mai obișnuite metode de sinucidere sunt spânzurarea, otrăvirea cu pesticide și armele de foc. Conform OMS, reducerea accesului la pesticide poate reduce ratele de sinucidere, așa cum au demonstrat inițiativele în Sri Lanka și în Coreea de Sud. 

În Sri Lanka, o serie de interziceri de pesticide a dus la o scădere cu 70% a numărului de sinucideri, salvând 93 de mii de persoane între anii 1995-2015, conform OMS. În general, puțin peste jumătate din totalul persoanelor care se sinucid au vârsta sub 45 de ani. În grupa de vârstă între 15-24 ani, sinuciderea este a doua cauză principală a morții, după traumele provocate de accidentele rutiere. 

OMS realizează o campanie de o lună despre prevenirea sinuciderii. Cu această ocazie, organizația a publicat o broșură cu recomandări pentru cineaști și realizatorii de seriale de televiziune. După spusele Alexandrei Fleischmann, specialist ștințific la OMS, studiile arată că “persoanele vulnerabile imită” sinuciderile, când sunt arătate în detaliu pe ecrane.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *