Călugărul care a schimbat istoria credinței creștine

16406497_303Martin Luther a căutat un Dumnezeu plin de îndurare în Biblie și a instituit o nouă viziune teologică când a publicat  cele 95 de Teze ale sale.

La sfârșitul Evului Mediu și începutul Epocii Moderne, credința creștină era dominată de Biserica Catolică, ale cărei reguli dictau în viețile oamenilor. Atunci, Dumnezeu era văzut ca o figură riguroasă, care judecă și care nu lăsa nepedepsită nici o greșeală.

La acea vreme, întâmplări care nu puteau fi explicate erau văzute ca niște consecințe ale pactelor făcute cu diavolul și toți care se presupunea că făcuseră acele acorduri erau arși pe rug.

Schimbarea vieții și viziunii

Martin Luther, care studia Dreptul, și-a văzut cursul vieții schimbat când a fost atins de un fulger. În fața morții, a promis să devină un călugăr dacă supraviețuia.

După 12 zile, a bătut la ușa Mănăstirii Pustnicilor Augustinieni și a cerut să fie acceptat în ordin. Mișcat de căutarea unui Dumnezeu plin de îndurare și de teama că nu există viață după moarte, Luther a văzut șansa de a avea o viață deplină la mănăstire.

După 20 de luni în mănăstire a fost hirotonisit preot și s-a dedicat educației teologice. În 1512, și-a terminat  doctoratul în Teologie și a devenit profesor la Universitatea din Wittenberg.

Citind scrisoarea Apostolului Pavel către vechea biserică romană, a înțeles că Dumnezeu nu este doar un judecător drept și sever, ci și un tată care iubește oamenii pe care i-a creat și că L-a trimis pe Fiul Lui ca să plătească prețul păcatului care Îl despărțea de omenire.

Principii teologice

Prin studierea Bibliei, Luther a dezvoltat patru principii teologice fundamentale.

Primul principiu este Sfânta Scriptură, aceasta reprezentând singura referință la Adevăr. Al doilea este că Mântuirea vine prin intermediul harului lui Dumnezeu și nu prin fapte bune. Al treilea este că Iisus Hristos, prin moartea Sa pe cruce a plătit pedeapsa pentru toate păcatele, fiind unica punte între oameni și Dumnezeu. Al patrulea principiu este că oamenii sunt mântuiți doar prin credință.

Aceste principii au revoluționat relația dintre om și Dumnezeu și a făcut ca Biserica să-și piardă puterea.

Cele 95 de teze

În octombrie 1517, Luther a organizat o dezbatere privind practica vânzării indulgențelor, dar pentru că nimeni nu a participat, el a decis să-și trimită tezele arhiepiscopului de Mainz.

În același timp a afișat cele 95 de Teze pe ușa bisericii Tuturor Sfinților din Wittenberg, declanșând astfel o dezbatere care  a zguduit Biserica din temelii.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *