Arta ospitalității

shutterstock_550061191Recent, am făcut o călătorie misionară cu soțul meu, Renato. Ne-am început călătoria în Houston unde  am realizat două evenimente- Școala Iubirii, apoi am fost în Los Angeles și ne-am continuat călătoria în Asia. Acolo am făcut încă două evenimente- Școala Iubirii , unul în Japonia și altul în India, dar am putut vizita și alte orașe ca Seoul, Hong Kong și Shenzhen. Au fost trei săptămâni  cu multe călătorii, multă oboseală, dar și cu multe învățături.

Am fost găzduiți în diferite hoteluri și case, dar, bineînțeles că atunci când am stat în casa unui preot, era mult mai bine. Dar pentru că nu aveau toți o cameră de oaspeți ca să rămânem, soția preotului local căuta să pună în camera de hotel cât mai multe lucruri de trebuință, ca să ne simțim cât mai bineveniți și toate au făcut o treabă bună! Am fost foarte bine primiți, osptitalitate 10! Acesta este unul dintre obiceiurile bisericii noastre, pe care puține persoane îl cunosc: suntem foarte ospitalieri.

În toate țările în care am fost, am căutat să ducem această cultură: să fim ospitalieri cu toți. Adevărul este că acest obicei al ospitalității are o lungă istorie în Creștinism. Îți amintești de Avraam?

 “Domnul i S-a arătat lui Avraam lângă stejarii lui Mamre, pe când acesta stătea la intrarea cortului său, în căldura zilei. La un moment dat, Avraam şi-a ridicat privirea şi a văzut trei bărbaţi stând în apropierea sa. Când i-a văzut, a alergat de la intrarea cortului ca să-i întâmpine şi s-a plecat până la pământ. El a zis: – Stăpâne, dacă am găsit bunăvoinţă la Tine, Te rog, nu trece pe lângă robul Tău. Permiteţi să se aducă puţină apă ca să vi se spele picioarele şi să vă odihniţi sub copac. Permiteţi-mi să aduc nişte mâncare, ca să vă învioraţi inimile, după care puteţi merge mai departe, căci de aceea aţi venit la slujitorul vostru. – Aşa este; fă după cum ai spus, i-au răspuns ei. Avraam s-a dus repede în cort la Sara şi i-a zis: „Ia repede trei măsuri de făină, frământă şi fă pâine.“  El a alergat la turmă, a luat un viţel a cărui carne era fragedă şi bună şi i l-a dat unui slujitor care s-a grăbit să-l pregătească. Apoi a luat nişte iaurt, nişte lapte, precum şi viţelul pe care îl pregătise şi i-a servit pe cei trei bărbaţi. În timp ce ei mâncau, Avraam stătea lângă ei, sub copac. ” Geneza 18:1-8

Când citesc acest pasaj,  mi-l imaginez pe Avraam de colo-colo, având grijă de toate, ca oaspeții lui să aibă ce putea el să ofere mai bun. Ei au venit prin surprindere, de aceea Avraam a dorit să rezolve totul singur, pentru că eu cred că orice femeie în locul ei ar fi fost anesteziată! Dar iată ce lecție a dat! După ce a pregătit tot, a stat în picioare lângă ei, sub copac, ca un slujitor. Avraam era conducătorul acelor oameni în mijlocul deșertului, dar  s-a purtat ca un slujitor pentru cei trei bărbați. Aceasta se numește ospitalitate.

Uneori, oamenii văd ospitalitatea ca o povară. Se gândesc imediat la banii pe care îi vor cheltui și la timpul pe care îl vor pierde, când ar fi trebuit să o vadă ca un mod de a sluji aproapelui. Poate că soacra căreia nu-i place de tine, prietenul soțului care vrea să-l scoată mereu din casă, colega fiicei tale care o îndepărtează de tine se pot simți atât de bine în casa ta că își vor schimba tactica și vor vrea să te mulțumească.

Acei trei bărbați care l-au vizitat pe Avraam au fost acolo ca să-l înștiințeze de binecuvântarea  pe care o aștepta de ani de zile: Isaac. Oaspeții tăi pot sau nu  să te binecuvânteze, gândește-te la aceasta.

Mai jos, câteva sfaturi pentru ospitalitate, dar asta nu este tot. Cea mai bună ospitalitate este dispoziția ta de a-ți servi oaspetele.

CAMERA

  • Întotdeauna bine aerisită, cu draperiile netrase, lumina naturală să intre, foarte curată și parfumată natural, pentru că ai curățat-o cu multă grijă. Evită să folosești mirosuri artificiale, pentru că oameni ca mine care au alergie, se simt rău în locuri cu mirosuri puternice.
  • Patul cu cearceafuri curate și moi, bine călcate și parfumate, trebuie să fie două feluri de perne: una înaltă și una mai joasă. Lasă mereu și o pereche de papuci.
  • Dacă folosești șifonierul, nu este nevoie să iei toate hainele, dar lasă un loc gol cu câteva umerașe ca oaspetele să-l folosească. Profită și lasă mereu o masă de călcat și un fier de călcat.
  • Dacă se poate, să fie o măsuță sau un scaun pe care se poate pune valiza, ca oaspetele să nu fie nevoit să o pună pe pat și din această cauză să murdărească pilota.
  • Lângă pat, lasă mereu o sticluță cu apă, un carnețel și pix, o Biblie, și un cartonaș cu numărul tău de telefon și parola pentru conectarea la Wifi.
  • Evită să pui flori naturale în cameră. Știu că ele înfrumusețează orice loc, dar mulți au alergie la ele.

 BAIA

  • Să fie mereu curată, cu prosoape curate și moi.
  • Vezi dacă merge apa caldă și dacă este unul dintre acele tipuri de dușuri greu de descifrat cum se folosesc, lasă instrucțiunile.
  • Este bine să lași mereu un coșuleț cu acele lucruri indispensabile ca: pastă de dinți, periuță de dinți, cască pentru duș, gel de duș, tampoane, uscător de păr, pieptene și perie de păr. Parfumurile și cremele, de obicei oamenii le iau cu ei.

Eu știu că sunt multe alte modalități de a elabora aceste sfaturi, dar pentru mine, acesta sunt de bază! Ție ce ți-ar plăcea să găsești când vei vizita pe cineva?

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *