15 Simptome ale unei persoane codependente

img_2016-12-15-175454-706x471Mulți oameni folosesc cuvântul ”abuz” cu sensul de viol, dar adevărata semnificație cuprinde multe alte domenii ale vieții. Abuzul emoțional apare de obicei prin atacuri verbale, dar este mult  mai mult decât niște critici sau o umilire. Nu există abuz fizic, sexual sau financiar fără să existe și abuz emoțional. Toate sunt strâns legate între ele. Aici este puterea agresorului. Dacă  el rănește o femeie o dată și ea aleargă să se protejeze, el o poate atrage înapoi prin manipulare emoțională. Trauma abuzului este atât de profundă, încât  percepția ei însăși și a lumii devine schimbată și ea nu  reușește să vadă că este manipulată. Prin abuzul emoțional, ambii intră într-un stadiu de codependență.

Ce înseamnă aceasta? Codependența este un ciclu în care AMBELE persoane depind una de cealaltă. Agresorul manipulează, iar victima permite ca agresorul să continue cu comportamentul său distructiv. Astfel, ambii devin dependenți de relația abuzivă. Oamenii întreabă de ce o victimă ar opta să rămână cu un bărbat care-i face rău, dar femeia care este implicată într-o relație de codependență este convinsă că nu are altă alegere. În general, ea se vede ca o eroină și nu ca o victimă- ca cineva pe care Dumnezeu a pus-o în viața lui ca să-l “salveze”, dar nimeni nu este salvat, lucru care poate fi demonstrat clar de anii de nefericire. Ceea ce se întâmplă de fapt este că ambii sunt aspirați într-o gaură de vină emoțională și acuzații. Aruncă-ți privirea pe această listă și vezi dacă poți să identifici calitățile care te descriu.

Câteva simptome ale unei persoane codependente:

  1. Se simte responsabilă pentru sentimentele, gândurile, acțiunile alese, dorințele, nevoile, bunăstarea și destinul altor persoane.
  2. Simte neliniște, milă sau vină când alte persoane au o problemă.
  3. Se simte datoare- aproape obligată- să rezolve problemele altora, cum ar fi: să ofere sfaturi nedorite, să cumpere ce vor ele sau să calmeze spiritele.
  4. Prevede nevoile celorlalți și se întreabă de ce celeilalți oameni nu fac la fel.
  5. Se supără când oamenii nu fac lucruri pentru ei înșiși și se simte obligată să facă pentru ei ceea ce ei înșiși nu vor să facă.
  6. Își spune ei însăși că dorințele sau nevoile proprii nu sunt importante.
  7. Se simte mai rănită de nedreptățile comise contra altor oameni, decât de nedreptățile comise împotriva ei însăși (mentalitate de victimă).
  8. Se simte mai sigură când dă.
  9. Se simte nesigură sau vinovată când cineva îi dă ceva.
  10. Se simte atrasă de oameni nevoiași și crede că aceștia se simt și ei atrași de ea.
  11. Se simte plictisită, goală și fără valoare, dacă nu are o criză, o problemă de rezolvat sau nu ajută pe cineva.
  12. Se angajează să facă mai mult decât ar putea- nu știe să spună nu.
  13. Dă vina pe alții pentru greutățile și sentimentele ei negative.
  14. Se simte supărată, victimizată, neiubită și folosită.
  15. Nu înțelege de ce ceilalți nu au răbdare sau sunt supărați pe ea din cauza tuturor caracteristicilor de mai sus.

Nu toate femeile codependente au toate aceste simptome, și nu toate femeile care au fost victime ale abuzului devin manipulatoare- deși se întâmplă cu multe. Oricât de mult ar urî abuzul, multe ajung să abuzeze de oamenii din jurul lor. Unele se învinovățesc și se martirizează cu o sarcină de neatins, de a face pe toată lumea fericită, în timp ce ele însele se consumă și sunt epuizate. Sunt femei bune, muncitoare, care Îl iubesc pe Dumnezeu, dar care au nevoie de ajutor ca să iasă din acest ciclu.

Deixe o seu comentário

Ou preencha o formulário abaixo.

O seu endereço de email não será publicado. Campos obrigatórios marcados com *